Tip van Bart:

Ingrediënten:

  • 600 g zeeduivel, in 4 stukken
  • 8 plakken spek
  • 4 takjes rozemarijn
  • bloem
  • 2 el olijfolie

 

Bereiding:

  1. Wikkel om de moten zeeduivel een plak spek en steek er een takje rozemarijn door.
  2. Doe wat bloem op een bord en haal de zeeduivelpakketjes erdoor.
  3. Verhit de olie op hoog vuur en doe de zeeduivel in de pan als de olie goed heet is.
  4. Laat de vis aan elke kant 3 minuten bakken tot het spek goudbruin is.

 

Tip van Nico:

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 gr boter
  • 4 zeetongen (400-500 gr per stuk),
  • Bloem
  • Sap van 1 citroen
  • Peper en zout
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • Keukenpapier

 

Bereiding:

Smelt in een steelpan de boter op laag vuur. Klaar de boter door met een schuimspaan de schuimige, eiwitrijke laag eraf te scheppen. Snijd het vel van de tong bij de staart in, en stroop het vel van de tong (of vraag je visboer dat te doen).  Dep de tongen droog met keukenpapier of een schone theedoek. Bestuif de tongen licht met bloem. Klop eventueel overtollig bloem eraf. Verhit een flinke klont boter in een royale koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. De tongen moeten niet tegen elkaar aan liggen. Gebruik eventueel meerdere pannen. Of bak de tong per keer in één pan waarbij je de gebakken tongen wam houdt in een oven van 60°C. Pak de tong bij de staart en laat hem langzaam (de kop eerst) in de pan glijden. Bak de tongen 5 tot 6 minuten aan elke kant goudbruin. Til de vis soms even op aan de staart om de boter eronder te laten vloeien (dit voorkomt aanbakken). Voor de saus: haal de tong uit de pan en zet apart. Zet het vuur laag en doe extra geklaarde boter in de pan. Laat de boter even licht kleuren. Blus af met het sap van de citroen zodra de boter is gesmolten. Voeg de peterselie toe en roer door elkaar. Serveer de tong op een groot bord. Overgiet royaal met de warme peterselie-botersaus. Lekker met een glas droge witte wijn en groene salade met gekookte krielaardappelen.

Tip van Sjors:

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 5-6 dl vis- of kippenbouillon
  • 3 el olijfolie
    2 sjalot (fijngesneden)
  • 200 gr risottorijst (arborio of carnaroli)
  • 1 dl witte wijn (droog) en 2 el mascarpone
  • 1-2 el parmezaanse kaas (geraspt)
  • 500 gr Paling (vel en graatjes verwijderd, in kleine stukjes)
  • 75gr boter, 200 gr kleine uitjes (gepeld)
  • 2 ½ dl vis- of kippenbouillon


Bereiding:

Breng de bouillon in een steelpan langzaam aan de kook. Verwarm de olijfolie in een ruime steelpan en fruit de sjalot op zacht vuur in circa 5 minuten tot deze zacht is (licht verkleurd). Voeg de rijst toe en bak deze al roerend, circa 2 minuten op halfhoog vuur. Schenk de wijn erbij en roer tot deze helemaal is opgenomen. Voeg vervolgens ¼ van de bouillon toe en wacht onder af en toe roeren tot dit helemaal is opgenomen. Blijf de bouillon stapsgewijs toevoegen (2/4) tot dit telkens is opgenomen en de rijst ongeveer 12-13 minuten gekookt heeft, voeg dan de paling toe. Bak in een aparte pan de uitjes met 75 gr boter en 2 el olijfolie goudbruin. Voeg aan de uitjes 1/4 bouillon toe en laat dit inkoken tot het vocht verdampt is. Voeg dan de resterende bouillon toe en laat dit met de deksel op de pan rustig verder garen. Voeg nu het laatste deel bouillon toe (1/4) tot de rijst gaar is, 15-18 minuten. Als u te weinig bouillon heeft kunt u dit aanvullen met kokend water. Haal de deksel van de pan met uitjes en kook op hoog vuur tot al het vocht verdampt is en de uitjes mooi geglaceerd zijn. Voeg de mascarpone, parmezaanse kaas en uitjes toe aan de risotto. Roer het mengsel en breng op smaak met peper en zout.

Tip van Carolien:

 

Bereiding zalm (2 personen):

Deze gekruide zalm met roerbakgroenten is makkelijk te maken en super gezond. Een combinatie van limoen, olie, bieslook en peterselie geeft de zalm een frisse smaak. Serveer de zalm met een lekker selectie aan groenten zoals rode ui, broccoli en paprika! Binnen 30 minuten staat er een volledige maaltijd op tafel!

Ingrediënten:

  • 2 stukken zalm met huid
  • 1 limoen
  • takje verse peterselie en een paar sprietjes bieslook
  • Zonnebloemolie
  • 150 gram roosjes broccoli
  • 1 paprika en 1 rode ui

Tip van Harold:

 

Bereiding gegrilde tonijn:

Een super lekker stuk tonijn bereiden met venkel en tomaat? bekijk de video voor meer uitleg!

 

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 stukken tonijn van 150 g elk
  • ¼ bosje dille
  • 15 ml frambozenazijn
  • 25 ml olijfolie
  • 25 ml druivenpitolie
  • zout en peper
  • ½ venkel
  • 1 tomaat

 

Tip van Alice:

Bereiding gerookte paling:

Besprenkel de appel met citroensap om verkleuren te voorkomen. Roer het citroenrasp door de crème fraîche en breng op smaak met verse peper. Snijd de ciabatta in de lengte in vier dunne plakken, besmeer beide kanten van het brood met olijfolie en bak ze krokant in een koekenpan. Verdeel de citroenroom over vier sneetjes toast en beleg met de paling. Garneer met de appel en een plukje kervel.

Ingrediënten (4 personen):

  • 4 gerookte palingfilets
  • 1/2 voorgebakken ciabattabrood
  • 2 tot 3 el olijfolie
  • 4 el crème fraîche
  • Rasp en sap van een halve citroen
  • 1 Granny Smith, julienne gesneden en 1 bosje kervel